Quantcast
Viewing all 617 articles
Browse latest View live

Prins Henrik og WWF Verdensnaturfonden

Det er almindeligt kendt, at prins Henrik er særdeles glad for hunde; både sine egne og alle andre han møder på sin vej. Men Prinsgemalen er faktisk generelt glad for dyr, og interesserer sig for deres ve og vel. Således var han i 1972 med til at stable den danske afdeling af WWF (World Wildlife Fund) på benene, under navnet WWF Verdensnaturfonden.

Prins Henrik satte 35 indflydelsesrige personer stævne på Fredensborg Slot til et konstituerende møde om WWF Verdensnaturfonden. Organisationen startede som ren fundraising-organisation, hvor målet var at skaffe penge til organisationen IUCN, som arbejdede for at redde truede dyrearter.

Prinsgemalen, der har titel af præsident i WWF, har selv flere gange rejst til verdens yderpunkter, for aktivt at gøre en indsats for de truede dyr, men også for at se projekter blive holdt igang.

I Spanien var det ligeledes et kronet hoved der var præsident for landets WWF-afdeling, nemlig kong Juan Carlos, men den titel blev brat frataget ham i juli 2012 efter det kom frem at kongen tidligere det år deltog i en safari i Botswana, hvor han stolt nedlagde en elefant!?! Dét billede harmonerer ligesom ikke med WWF's arbejde for at bevare truede dyrearter.

Under sin rejse til Botswana faldt kongen og brækkede hoften, og det satte fokus på den ellers hemmelige jagttur. Spanske aviser kunne bringe billeder af kongen foran den nedlagte elefant, og så rullede skandalen. Ikke nok med at monarken havde skudt en elefant samtidig med, at han var ærespræsident i WWF – han brugte også en formue på denne jagthobby, mens en ud af fire spaniere stod uden arbejde og staten skar ned på alt fra offentlige lønninger til skoler og hospitaler.

Kongen har forsøgt at undskylde, men folkestemningen var imod ham. En underskriftsindsamling blev sat i værk for at få ham til at stoppe sit arbejde i WWF, og under en ekstraordinær generalforsamling i Madrid stemte 94 procent af medlemmerne for, at fjerne ham fra posten. Derfor valgte Verdensnaturfonden helt at stoppe samarbejdet med Juan Carlos, der selv var med til at grundlægge den spanske WWF-afdeling i 1968.

WWF erkender dog, at kongens elefantjagt ikke var ulovlig.

"Selvom denne type jagt er lovlig og reguleret, er den af mange medlemmer blevet dømt uforenelig med at være ærespræsident i en internationale organisation, der forsvarer natur og miljø, som WWF gør," skrev WWF i en pressemeddelelse.

Kongen har aldrig kommenteret sagen.


Tilbage til vores Henri, som i sidste uge vendte hjem fra en rejse til Vietnam som han foretog i sin egenskab af præsident for netop Verdensnaturfonden (28. oktober – 5. november). På rejsen havde Prinsgemalen ledsagelse af generalsekretær Gitte Seeberg, og formålet var blandt andet at besøge skovområder og parker.

Rejsen startede i den sydlige del af landet, hvor nationalparken Cat Tien var første punkt på programmet. Her besøgte prins Henrik blandt andet Ta Lai Langhuset. Huset er et øko-turismeprojekt, der skal beskytte naturen og dyrene, og samtidig sikre et indkomstgrundlag for de lokale.

"For circa 20 år siden besøgte jeg Cat Tien nationalpark. Jeg så faktisk et næsehorn dengang. Det var en meget stor oplevelse, som jeg aldrig vil glemme. I dag kan jeg se, der er gjort mange fremskridt for at beskytte naturen og dyrene siden dengang,"fortæller prinsgemalen, som dengang var så heldig at se et vildt næsehorn.

"Men det er meget trist, at næsehornet ikke lever her længere. Det er vigtigt, at WWF fortsætter arbejdet med at beskytte naturen og dyrene i samarbejde med de lokale befolkningsgrupper," siger Prinsegegalen, som under opholdet også sejlede i kajak og fik lejlighed til at høre om dengang Java-næsehornet levede i nationalparken. Prinsgemalen fik ligeledes forevist skelettet af det sidste næsehorn, der blev fundet dræbt i 2010.

Prinsgemalen tilbragte de første fem år af sit liv i Vietnam, det daværende Fransk Indokina, hvor faderen varetog familieinteresserne i de industriforetagender, som farfaderen havde grundlagt ved århundredeskiftet. Her boede familien Monpezat indtil 1939, hvor de vendte tilbage til Cahors i Frankrig. 

I januar sidste år (2014) besøgte prins Henrik i Indonesien for at tilse flere af WWF’s naturprojekter, og han fik blandt andet hjulpet babyskildpadder ud i havet:

“Jeg har endnu engang været meget glad for at være med WWF ude og rejse. På den måde kan jeg se med egne øjne, hvor vigtigt arbejdet er. Og det er altid dejligt at være sammen med andre, som er motiveret for at støtte naturen,” fortalte prinsgemalen dengang til WWF.



Og nu er den kære prinsgemal jo heller ikke kendt for at være kedelig. Så under en middag i Orangeriet på Fredensborg Slot, forsvandt han pludselig fra sin plads - og kort tid efter trådte en panda ind i lokalet. Den gik direkte hen til dronning Margrethe og drillede hende mens hun forsøgte at drikke en tår af sitvin. Og ja, det var såmænd prins Henrik der lige fik flettet en "vaskeægte" panda ind i festen.


Det spanske kongepar sender deres kondolence til Paris

Lørdag formiddag aflagde det spanske kongepar besøg på den franske ambassade i Madrid. Her skrev kong Felipe et kondolencetelegram til den franske præsident François Hollande, hvori han udtrykte sin og dronning Letizias store medfølelse ovenpå terrorhandlingerne i Paris fredag (den 13.!!) aften.

Senere lørdag, aflagde også den gamle konge Juan Carlos og dronning Sofía besøg hos den franske ambassadør.

Kong Felipes kondolancebrev: 

Señor Presidente, 

En estos momentos de dolor, deseo trasladaros toda la cercanía, solidaridad y apoyo en nombre del gobierno y del pueblo español así como expresar la condena más firme frente a la barbarie terrorista y la cruel e inhumana sinrazón de quienes atentan contra los principios y valores fundamentales que sustentan nuestra convivencia y nuestras democracias.  

Junto a la Reina, quiero también expresar mi más sentido pésame a las familias de los fallecidos y nuestro deseo de una pronta recuperación de los heridos. Los españoles estamos, hoy más que nunca, al lado de los franceses en la determinación, en el compromiso y en la unidad que permite superar los desafíos de la violencia terrorista.

Muy afectuosamente,

FELIPE R.

Vi napper den også lige på engelsk:

Mister president,

In this painful time, I want to move all the closeness, solidarity and support for the government and the Spanish people and to express the strongest condemnation of the terrorist barbarity and cruel and inhuman injustice of those who violate the fundamental principles and values ​​that underpin our existence and our democracies.


With the Queen, I also want to express my deepest condolences to the families of the deceased and our desire for a speedy recovery of the wounded. The Spaniards are, more than ever, alongside the French in the determination, commitment and unity that overcomes the challenges of terrorist violence.

Kind regards, 

FELIPE R.

Prinsesse Marie og familien mindes ofrene i Paris

Det var en meget berørt prinsesse Marie, der lørdag eftermiddag var mødt op ved den franske ambassade på Kgs. Nytorv, sammen med prins Joachim og alle fire børn, prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena.

"Hvordan det er at være franskmand ... det er meget svært, at det kan ske i Frankrig. Selvfølgelig er det svært at forstå, at det kan ske i mange lande," sagde prinsesse Marie med tydlige grådkvalt stemme, inden hun fortalte, hvad der gik gennem hovedet på hende, da hun fik den forfærdelige nyhed: "Jeg kunne ikke tro på det. Det kan man ikke ... Det er ikke et spørgsmål om, hvad for et land, det er. Det er et spørgsmål om, hvad vi kan gøre."

"Blomster er det mindste vi kan gøre," sagde franskfødte Marie til de fremmødte journalister, inden hun fortsatte med at svare på spørgsmålene om terroranslaget i sit fødeland:

Hvordan forklarer De det, der er sket i Paris, for Deres børn? Spurgte en journalist Prinsessen, som svarede: 

"Jeg prøver at forklare det på min måde. De skal forstå, hvilken verden vi lever i," sagde Marie, inden hun lod sin mand tage ordet:

"Det er ikke for at chokere dem, men for at vise dem, at vi står sammen. Der er sket noget forfærdeligt i Paris, som de alle sammen kender. Vi må vise at vi står sammen. Det er ikke kun Paris og Frankrig, der er blevet ramt af terrorens fælde - det er den frittænkende og frittalende verden, der er ramt. Men vi lader os ikke nakke og bøje af fejhedens budskab," sagde prins Joachim, der også var tynget af fredagens triste og forfærdelige begivenheder i Paris. Han og Marie fik nyheden om terrorangrebet, mens det udfoldede sig sent fredag aften.

"Jeg opdagede det i går aftes og blev derved endnu engang rystet, forfærdet og trist. Jeg blev trist ved tanken om, at det måske er den verden, vi overdrager til vores børn," sagde prins Joachim, inden han tilføjede: "Det er derfor vi skal vise - ved vores fornuftlige handlinger – at vi ikke bliver knækket, men fortsætter og står sammen."

Også Prinsgemalen lagde sidst på eftermiddagen vejen forbi den franske ambassade for at vise sin respekt til ofrene i Paris. Han var særligt rørt over de mange danskere, der siden den forfærdelige nyhed har lagt vejen forbi Kongens Nytorv for at lægge blomster ved den franske ambassade: "Jeg er rørt over at se så mange danskere, der tager del i den begivenhed, der er en tragedie for hele verden," sagde prins Henrik efterfølgende til den fremmødte presse.

"Tak allesammen." råbte en rørt prins Henrik til den store folkemængde, inden han igen forlod ambassaden.

Terrorangrebet mod Frankrigs hovedstad begyndte sent fredag aften og varede i omkring tre timer, hvor gerningsmændene gennemførte flere koordinerede og blodige angreb.

Dronningens kondolencebrev til Præsident Hollande

Mindegudstjeneste for ofrene i Paris

Kronprins Frederik og prinsesse Marie deltog søndag formiddag i mindegudstjenesten i Den Reformerte Kirke i Gothersgade i København, for at vise medfølelse og sympati for ofrene efter terrorangrebet i Paris fredag aften og nat.

Sammen med kronprins Frederik og prinsesse Marie var også statsminister Lars Løkke Rasmussen med sin hustru Sòlrun, ligesom resten af regeringen også deltog i højtideligheden.
 

"Der er foregået en rædsel. Det er dæmoniserede mennesker, der har foretaget noget uværdigt.
Det er en handling mod hele menneskeligheden, så det berører os alle og vi er med dem i tankerne. Vi skal fortsætte vores måde at leve på og være frie i tanker og handling og ja ... se lyst på tingene uagtet, at der er nogen, der vil os noget andet," sagde kronprins Frederik bl.a. da han dybt berørt forlod kirken.

Kronprinsen forklarede, at han deltog i mindehøjtideligheden, blandt andet fordi han er halvt fransk. Men han lagde stor vægt på, at det er uretfærdigt ligegyldigt hvilket land, der er udsat for en terrorhandling.

"Lige nu sørger vi, og tænker på dem, der ikke er her mere. Men i morgen er der atter en dag, hvor solen står op," sagde kronprins Frederik, inden han forlod kirken efter mindehøjtideligheden. 

Prinsesse Marie kom ud af kirken kort efter sin svoger, men prinsessen gav ikke et interview til den fremmødte presse. Under hele andagten sad den franskfødte prinsesse med bøjet hoved, dækket under sin store sorte hat, og hun var tydeligt stadig påvirket af hele situationen, som hun var, da hun mødte op på den franske ambassade i går eftermiddag.

Kongefamiliens jul 2015

Mens det har været kendt et stykke tid, at kronprinsfamilien rejser til Australien for at holde jul med kronprinsesse Marys familie, meddeler hoffet nu, at prins Joachim og prinsesse Marie holder jul hos regentparret på Marselisborg i Aarhus.
 
Modsat sidste år, hvor hele den kongelige familie var samlet på Fredensborg Slot, bliver julen i år knap så livlig - til gengæld er familien tilbage i vante (jule)rammer på Marselisborg, hvor de har fejret størstedelen af deres juleaftener gennem tiden. Det har været en fast tradition siden kronprins Frederik og prins Joachim var små, at familien holder jul på Marselisborg; det smukke hvide slot, med udsigt over Aarhus Bugt - dog med ganske få undtagelser. I både 2010 og 12 var Regentparret nemlig i Møgeltønder og fejre julen på Schackenborg, og i 2006 samt sidste år hvor Dronningen jo samlede hele familien på Fredensborg Slot.

Men i år er det jul "som den plejer at være." Jul med hjemmeklippet pynt, som forsigtigt hentes frem fra kasser, mærket med fremstillingsåret, for straks og håndfast at blive placeret på sin rette plads.

Det skal der ikke laves om på.

"Julens traditioner står ret fast, og det vil jeg meget nødigt lave om på, netop fordi vi ikke bor her til daglig. Vi kommer jo herover for at holde jul, og så skal det være på samme måde."Har Dronningen tidligere fortalt om familiens juletraditioner.

Julemenuen bliver serveret klokken 20.00 på Marselisborg. Den veksler lidt fra år til år, men det ligger fast, at det første, der kommer på bordet, er gammeldags risengrød med kanel, sukker og smørklat - og naturligvis nisseøl til. Som i de fleste andre familier er der en mandelgave til den heldige, som får mandlen. Og det kan være hvem som helst, for alle portioner øses op fra samme grødfad, som indeholder én og kun én mandel. Hvis den ikke viser sig i første omgang, må man spise lidt ekstra for at øge chancen for at få gaven, Dronningen selv har købt. Det er også Dronningen selv, som dækker op i juledagene.


Traditionen med at danse om juletræet, som man gør i de fleste familier juleaften, bruges ikke på Marselisborg: "Huset er sådan indrettet, at vi faktisk ikke kan have juletræet stående frit på gulvet. Det var det heller ikke hos mine forældre. Men vi plejer at synge både en julesang og en julesalme, før vi går i krig med gaverne.

Højt fra træets grønne top, det er den faste julesang, mens det varierer lidt hvilken salme, vi synger. Det bliver besluttet sådan lidt "nej, skal vi ikke? Jo, men altså, det var den samme sidste år. Nå, men det kan vi godt igen."

Desuden synger familien en fransk julesang, akkompagneret af prins Henrik på flygel.

Den kongelige familie hygger sig også sammen i juledagene, og er altid faste gæster til julegudstjenesterne i Aarhus Domkirke. Familien kommer dog til at savne de to ældste kongelige børnebørn, prins Nikolai og prins Felix, der i år skal holde jul sammen med deres mor, grevinde Alexandra.

Om det bliver hvid jul, som på billederne her, vides ikke - men smukt er det ihvertfald.

Julen 2010 på Schackenborg Slo, hvor også prinsesse Maries mor og pap-far, Francoise og 
Christian Grassiot deltog. Her er flokken på vej til julegudstjeneste i Møgeltønder kirke.
Pressemeddelelsen fra hoffet, udsendt i dag fredag den 27. november:

Prinsesse Charlotte - en smuk lille charmetrold

Jeg beskæftiger mig ikke voldsomt meget med Kate og William herpå bloggen - men at snyde jer for disse nye skønne billeder af lille prinsesse Charlotte, vil jeg alligevel ikke ... 
Billederne er taget i november måned af den lille prinsesses mor, hertuginde Kate i familiens hjem Amner Hall i Norfolk i det østlige England.
Hvor er hun sød ... <3 


Julefotografering på Skaugum

Det er en fast årlig begivenhed, at den norske kongefamilie i midten af december samles til julefotografering - faktisk lidt som når vores egen kongefamilie samles til familiefotografering på Gråsten Slot hver sommer. 

I år fejrer kong Harald og dronning Sonja jul hos kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, og derfor foregik fotograferingen også hjemme hos dem på Skaugum i Asker. 
Marius, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus var naturligvis også med, og hele familien pyntede juletræer med hjemmepyntede peberkager, store hvide roser og norske flag.

... Og jeg har altså et blødt punkt for Sverre Magnus. Han er godt nok en charmerende lille gut. 

   Kønne lille pige ... som jo så ikke er så lille længere - hun fylder 12 år den 21. januar.

Nobelprisen 2015 i Stockholm

Dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia var alle klædt på i deres fineste kjoler, da de sidste torsdag [og fredag] deltog i Nobel-festlighederne i Stockholm. Bag to af kjolerne gemte sig endda et par gravide maver.

Torsdag aften var der Nobelfest på Rådhuset i Stockholm, og de kongelige kvinder strålede i deres smukke kjoler og med deres prægtige diademer, som fik dem til at lyse op ved middagen til ære for årets Nobelpristagere.

Fredag aften var der så middag på det kongelige slot, hvor kongeparret var værter ved "Kongens middag" - en middag for de mange Nobel-modtagere - og også her strålede de fire kongelige kvinder i hver deres smukke kreation. Kronprinsesse Victoria var i glitrende genbrug; en mørkeblå paillet-kjole som hun bar første gang, da hun var gravid med prinsesse Estelle for snart fire år siden. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.

   Prinsesse Madeleine bar prinsesse Lilians ikoniske ring.
   Detaljer ...

Fredag - Kongens middag

Peter Parkovs afskedsgudstjeneste

Dronning Margrethe og prins Henrik var afklaret, men sorgfulde, da de torsdag (17. december) sagde et aller sidste farvel til deres gode, mangeårige ven, præsten Peter Parkov, som Dronningen har kendt siden ungdomsårene. 

Peter Parkov var så nær en ven, at han var fast gæst hos regentparret i julen på Marseligborg. Dermed kom han også tæt på kronprins Frederik, prins Joachim og deres familier. Dronning Margrethe og prins Henriks samvær med Peter Parkov inkluderede også påskeferier på Marselisborg og sommerferier på Cayx i Frankrig. Peter Parkov var senest på ferie med regentparret i påsken i år på Marseligborg, og selvom bentøjet drillede var optimismen stor og humøret højt til det sidste.

Også prins Joachim og prinsesse Marie deltog i det, som blev kaldt "Peter Parkovs afskedsgudstjeneste". Det skete i Garnisonskirken i København, torsdag den 17. december kl. 12.00.

Siden Peter Parkov i 2009 fik lymfecancer, har han kæmpet en brav kamp og helbredet blev år for år dårligere og dårligere. Alligevel havde han selv i mindste detalje arrangeret sin smukke afsked, som københavns tidligere biskop Erik Normann Svendsen kaldte Peter Parkovs afskedsgudstjeneste.

Peter Parkov døde den 9. december, men ønskede ikke at besvære venner og familie med en bisættelse, så hans urne blev nedsat i familiegraven et par dage efter. I går klokken 12 ringede klokkerne så en sidste gang for Peter Parkov, da vennerne med kongefamilien i spidsen, stimlede til mindegudtjeneste for at sige et aller sidste farvel til deres afholdte ven.

    Grevinde Alexandra var også kommet for at sige et sidste farvel til en afholdt mand.
    Det var i øvrigt Peter Parkov der viede hende og Martin Jørgensen.
    Peter Parkov og dronning Margrethe på markedet i Cayx under en af utallige ferier.
   Peter Parkov i april 2011; her ankommer han til de royale tvillingers barnedåb.
   Kongefamilien og Peter Parkiv på vej til julegudstjeneste, juleaften 2011.

Jul på Marselisborg 2015

Der var dømt ren familiehygge juleaften på Marselisborg Slot, hvor dronning Margrethe og prins Henrik i år fejrede julen sammen med prins Joachim og prinsesse Marie samt deres to yngste børn, prins Henrik og prinsesse Athena - mens de to ældste, prins Nikolai og prins Felix var hos deres mor, grevinde Alexandra. 
Men derudover havde Dronningen også inviteret prinsesse Maries mor og papfar, Françoise og Christian Grassiot til at tilbringe julen på Matselisborg. Det er dermed tredje gang Regentparret fejrer jul sammen med deres yngste søns svigerforældre. Første gang var i 2010 da de for første gang tilbragte julen på Schackenborg Slot i Møgeltønder. Det samme skete i 2012, og i år var de så alle igen samlet om julebordet, og til julegudstjeneste. 

Den 24. sidste på eftermiddagen ankom de alle - både børn og voksne til Domkirken i Aarhus, for at overvære julegudstjenesten inden den stod på middag og alt hvad sådan en juleaften nu byder på, hjemme på Marselisborg. Et er sikkert, der er blevet spist og efterfølgende sunget julesange ved det store juletræ i stuen - men ikke danset om træet som i de fleste danske hjem, for det er der ganske enkelt ikke plads til på Marselisborg. - Og mon så ikke det hele i år er foregået på fransk. 

Rigtig glædelig jul / Joyeux Noël :-)


   Også 1. juledag mødte hele familien op til højmesse i Domkirken klokken 10.00

   Halvvejs i højmessen, forlod de to yngste kongelige kirkegængere kirken hånd i hånd med 
   henholdsvis Grandpapa og mormor; Prins Henrik fulgtes med sin farfar og navnebror, og
   lille Athena holdt mormor Françoise i hånden både på vej ind og igen ud af Domkirken.

Prinsgemalen går på pension

****** Godt nytår ******

Kapitlet 2015 blev lukket igår, og alle sad vi klar foran tv-skærmen da klokken slog 18:00 og Dronningens nytårstale tonede frem. Vores smukke, kloge, dejlige Dronning ... Der afsluttede sin traditionelle tale med en utraditionel meddelelse; Hendes mand, Prinsgemalen går, efter fælles beslutning, på det vi på godt dansk kalder pension. 


Prinsgemalen, der fylder 82 år den 11. juni, vil ikke fremover deltage i større officielle begivenheder, så som nytårskure, Folketingets åbning, ambassadørmodtagelser og statsbesøg i udlandet. Men han vil som altid være ved sin kones side - både synligt og "usynligt". 

Personligt vil jeg savne at se den livsglade Prinsgemal til officielle arrangementer, men glæder mig samtidig over at Regentparret har truffet en fornuftig beslutning; det er ganske forståeligt at en mand i Prinsgemalens alder har brug for at "drosle ned", som Majestæten udtrykte det i sin tale. 

Jeg er ked af at se alle de negative skriverier her dagen derpå, men de kommer på ingen måde bag på mig; negativitet fremfor alt - især når det kommer til Prinsgemalen, den mest (uskyldigt) udskældte mand i Danmark! Hvor er det trist og ærgerligt, men desværre sådan det er. 

Mange glemmer desværre at Prinsgemalen har været en ligeså vigtig brik i vores kongehus, som Dronningen. Uden ham, intet regentpar og ingen glad dronning. De har været et fantastisk "makkerpar" i snart 50 år, og prins Henrik fortjener så meget credit for alt hvad han har gjort for Danmark. Og ikke mindst for alt det l**t han har stået model til gennem årerne, af tilsvininger og sure opstød. 

Det er første dag i et nytår, lad os nu være positive. 

   Hofmarskal Michael Ehrenreich udsendte efterfølgende denne meddelelse:

Nytårskur- og taffel 2016


Det nye år startede som ethvert nyt år, med store smukke gallakjoler, glitrende diademer og fornemme uniformer; kort sagt med den traditionelle Nytårskur- og Taffel i Riddersalen i Christian VII's Palæ på Amalienborg. Her deltager udover kongefamilien, regeringen, landets øverste embedsmænd og Hoffets ledelse.

Kongefamilien ankom i sædvanlig rangorden; først prins Joachim og prinsesse Marie, hun i en smuk snehvid kjole med korte ærmer der smukt matchede prins Joachims nye uniform. Normalt ser vi prins Joachim i infanteriets gallauniform, men i år var der kommet "nye fjer i hatten", om man så må sige - og godt så det ud. 

Dernæst ankom Kronprinsparret, og i år var det for mig, kronprinsesse Marys kjole der var aftenens smukkeste; en sammensætning af to kjoler. Nederst var det den blå perlebesatte kjole hun bar ved Bambi Awards i Berlin i 2014, og øverst lignede det til forveksling at den kappe hun ved sidste års nytårskur bar over en hvid kjole, kunne være blevet syet om til en kjoleoverdel med lange ærmer prydet af perler (nederst) og et flot, nærmest majestætisk fald nedover den underste kjole. Wauw!!

Sidstankomne bil var Store Krone, som fra Fredensborg bragte hovedpersonerne, fronning Margrethe og prins Henrik til aftenens fest. Hun i den dueblå kjole hun første gang bar ved det hollandske statsbesøg sidste år, og igen da hun den 16. april fejrede 75-års fødselsdag på Fredensborg. 

Ved årets første og fornemmeste fest i kongehuset stod menuen på fisketerrin med gele af grønne tomater, fennikel og selleri crudite til forret. Herefter blev der serveret dyreryg med vildtsauce, sauteret majs og pommes anna, en grøn salat med rødbede og vinaigrette og til slut roulade med pomerans.
 
I glassene blev der udover den obligatoriske Rosenborgvin, som efter sigende smager ganske forfærdeligt, skænket vin fra prins Henriks slot, Chateau de Cayx, årgang 1999. Og naturligvis skulle der også skåles for det nye års komme i champagne, Moet et Chandon, Cuvee speciale M/H.



Vores smukke prinsesser


Nytårskur part II 2016

Tirsdag den 5. januar indledte Dronningen dagens nytårskure på i Christian VII's Palæ på Amalienborg. Her var det blevet Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets Officerkorps' tur til at ønske Dronningen og Kronprinsparret godt nytår. Prinsgemalen er som bekendt gået på pension, og det er bl.a. arrangementer som disse, han ikke længere er en del af.

Senere stod den på nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg Slot.

   Den Kongelige Livgardes Officerskorps til kur i Taffelsalen, hvor Chefen for Den Kongelige 
   Livgarde holdt tale.
   Gardehusarregimentets Officerskorps til kur i Galleriet, hvor Chefen for 
   Gardehusarregimentet holdt tale. 

Dronningen og Kronprinsparret til nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg Slot.

Pascua Militar i Madrid ... og Helligtrekongersaften

Hvert år den 6. januar afholdes der nytårs militærparade ved det store smukke kongeslot, Palacio Real i Madrid. Kong Felipe og dronning Letizia deltog vanen tro ved Pascua Militar-paraden, og efterfølgende hilste de og ønskede godt nytår inde på slottet, til de mange deltagende militærfolk. 

Dagen er blevet fejret i Spanien siden 1782, hvor spansk militær vandt et vigtigt slag på Mallorca netop på Helligtrekongersdag , og den daværende konge, Carlos III, erklærede, at fremover ville militæret blive hædret på denne dag. Dermed var det i år 234. gang at Pascua Militar blev fejret.


Kort efter at Pascua Militar-ceremonien var slut tirsdag eftermiddag, kørte kongeparret og deres to døtre, prinsesserne Leonor og Sofía på familiebesøg hos pigernes morfar, Jesus José Ortiz - en fast begivenhed i den lille familie på Helligtrekongersaften. I Spanien får børn gaver på denne aften og venter derfor spændt på at de hellige tre konger skal komme - præcis som børn her i Danmark og mange andre steder i verden, med spænding venter på julemanden den 24. december. 


Nytårskur part III

Onsdag den 6. januar 2016 indbød Dronningen igen til kur på Christiansborg Slot. Denne gang deltog officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, I., II. og III. rangklasse samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og protektioner på Christiansborg Slot. 

Inden nytårkuren kørte Dronningen fra Amalienborg til Christiansborg Slot i guldkaret eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron - en fast tradition på denne tredje og sidste dag af kuren.

Harald & Sonja; Kongepar i 25 år

Den 17. januar 1991 døde Kong Olav V. Dermed blev hans søn, Kronprins Harald Norges nye konge: Kong Harald V. Det er 25 år siden netop i dag.

25 år skal markeres, og det er de blevet - og bliver det naturligvis særligt i dag. Vores egen Dronning samt det svenske kongepar var blandt gæsterne da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit igår lagde hjem til den mere private del af fejringen, med en middag i deres hjem Skaugum i Asker.

Her deltog hele familien samt som sagt dronning Margrethe, kong Carl Gustaf og dronning Silvia - og hele flokken blev foreviget af fotografen Lise Åserod. Den eneste der mangler på billederne er kronprinsesse Mette-Marits søn, Marius som igår aftes deltog i en skolefest i stedet. 


Selve jubilæumsdagen - i dag, søndag  - blev indledt med en gudstjeneste i Slotskapellet klokken 11.00, hvor naturligvis Kongeparret og deres familie deltog, samt deres nordiske royale gæster og repræsentanter for det officielle Norge.

Samtidig åbnede arrangementet på slotspladsen med et hav af aktiviteter for børn og unge, med mulighed for at prøve en masse forskellige OL-discipliner, som bl.a. Skihop og snowboard. Efter gudstjenesten kom også kongefamilien ud på pladsen - både for at møde nogle af de mange tusinde deltagere, og for selv at prøve aktiviteterne. Arrangementet var en del jubilæumsgaven fra regeringen - den anden del var en festforestilling i Universitetets aula sidst på eftermiddagen. Her bød statsminister Erna Solberg kongefamilien velkommen, inden de sammen fulgtes ind i varmen.


Det hele blev afsluttet med en middag på slottet søndag aften, hvor disse skønne billeder bl.a. blev taget; Kongeparret og deres nordiske royale gæster og nære venner:

... Og hele flokken:

Jubilæumsdagen i billeder:

februar starter Ungdoms-OL på Lillehammer, og i dag blev faklen med OL-ilden til ført over slotspladsen. Det var prins Sverre Magnus som havde fået æren af at bære bære ilden. 

Dronning Margrethe nøjedes med at kigge på vinteraktiviteterne inde fra varmen, mens hun
nød en cigaret ... Inden eftermiddagen bød på festforestilling på Oslo Universitet.


Lørdag d. 16. januar / Skaugum:

Marius var ikke med lørdag aften på Skaugum - til gengæld var han på pletten med sit snowboard lørdag eftermiddag, hvor han sammen med den professionelle skiløber Kim Daniel Jonasson, testede den skibakke der er blevet lavet på trappen foran kongeslottet i Oslo.


Kong Olav døde om aftenen den 17. januar 1991, og slotspladsen blev hurtigt fyldt med lys og blomster - 25 år senere tændtes der igen lys på slotspladsen for den afdøde konge.
1991:

Harald & Sonja; Kongepar i 25 år - nye officielle billeder

Prinsesse Marie 40 år

Hun er sin mands bedste coach. Og hun er bange for edderkopper – i hvert fald mere end sin mand, som bliver sat til at få småkravlet af vejen, når det søger inden døre i den kongelige villa i Klampenborg. Det har hendes mand fortalt ... Prinsesse Marie fylder 40 år i dag, lørdag den 6. februar 2016, og i den forbindelse har hun givet et par interviews, som vi her har "klippet sammen" til ét - tilsat nye skønne billeder af fødselaren.
Stort tillykke til Danmarks smukke prinsesse. 

Flere år før de sagde ja til hinanden i Møgeltønder Kirke, mødtes Marie Cavallier - som hun hed på det pågældende tidspunkt - og prins Joachim tilfældigt til en jagtmiddag på et dansk gods. Marie var inviteret til arrangementet med sin daværende kæreste, men kom under middagen til at sidde ved siden af den danske prins. Han var den eneste i selskabet, der kunne tale Maries modersmål, fransk, og de to talte længe om byernes by, Paris, hvor Marie kom fra. Aftenen var hyggelig, men mere lå der ikke i det, understreger prinsessen.

"Jeg var jo sammen med min kæreste, og han var gift. Så det var bare et hyggeligt møde."

De næste par år mødtes de to yderligere et par gange ved forskellige sammenkomster, og efter prins Joachim i 2004 var blevet separeret, tog han kontakt til Marie og de mødtes i Paris. Herfra udviklede forholdet sig langsomt - og ikke helt uden komplikationer.

I interviewet med Billed-Bladet fortæller Marie, at hun havde svært ved at se sig selv i rollen som prinsesse, hvor hendes hidtil relativt anonyme tilværelse fra dag til anden ville være en saga blot. De mange spørgsmål, der trængte sig på, fik Marie og Joachim til at holde en lille pause.

"Når det bliver alvorligt, kommer der også mange overvejelser: Er jeg klar til at blive gift? Er jeg klar til at opgive min anonymitet? Kan jeg bære det ansvar at være medlem af kongehuset? Hvad bliver min rolle?", fortæller prinsesse Marie til Billed-Bladet, men efter kort tid fra hinanden, var Marie ikke længere i tvivl: hun elskede Joachim og var klar til at springe ud i alt hvad et forhold med en prins måtte indebære. 

"Fordi jeg er så fornuftig, kom kærligheden langsomt. Jeg ville ikke bare give mig selv hen. Jeg ville være forsigtig. Men derefter var jeg ikke i tvivl; Joachim var 'the man of my life'", siger hun i interviewet, hvor hun også erkender, at det ikke var nogen nem opgave at træde i kronprinsesse Mary og tidligere prinsesse Alexandras fodspor, og finde sit eget ståsted: "Jeg er stadig ved at finde det, og jeg synes, jeg er nået et godt stykke vej. Men det har ikke været nemt at definere min rolle. Der findes ingen uddannelse til det. Alt skal læres ét skridt ad gangen. Først landet, sproget og kulturen – og så skulle jeg finde ud af, hvordan jeg kunne bidrage med mine kompetencer. Det var svært at finde sin plads, at være den tredje prinsesse. Hvor skulle jeg bidrage? Det vigtigste har været - og er stadigvæk - at stole på sin intuition, lytte til sit hjerte, at være sig selv og at prøve at gøre sit bedste."

Hun fandt dog hurtigt en stor støtte i sin mand, som hun også i dag kalder sin bedste sparringspartner. Parret blev gift i Møgeltønder Kirke den 24. maj 2008, og i dag er Marie ikke bare faldet til i kongefamilien, men også i Danmark:

"Jeg elsker min rolle som mor og gift kvinde, og jeg synes, der er sket så meget i løbet af de otte år, jeg har været i Danmark. Hvis mit liv fortsætter i samme rytme, er jeg spændt på at se, hvad der kommer de næste ti år."


Svigerforældrene, dronning Margrethe og prins Henrik, har været gode støtter for prinsesse Marie, siden hun trådte ind i kongefamilien og flyttede til Danmark:

"Dronningen har lært mig om pligtfølelsen. Hun er en kvinde, som tænker meget på sit land og ser ikke kun sin funktion som en pligt, men som et ansvar. Det har været meget motiverende og inspirerende for mig, og hun og prinsgemalen ved en masse om alt – historie, kunst, religion… Det er meget spændende at sidde sammen med dem og høre deres samtale. Jeg suger til mig og prøver at lære så meget som muligt." 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Prinsesse Marie er familiemenneske med stort F, og hun er da også meget ærlig omkring, at hun nyder, at hun, prins Joachim og deres fælles børn er kommet tættere på prins Joachims ældste sønner, efter de i sommeren 2014 flyttede fra Schackenborg Slot i Sønderjylland til hovedstaden, hvor familien i dag bor på Emiliekildevej i Klampenborg, og hvor børnene prins Henrik og prinsesse Athena går i den lokale katolske privatskole, Sct. Joseph Søstrenes Skole. Salget af Schackenborg og kongehusets farvel til Sønderjylland vakte ikke udelt begejstring for prinseparrets, men familien virker glade for deres beslutning, og at hele familien oftere kan være samlet, betyder langt mere end gode placeringer i diverse meningsmålinger.

"Selvfølgelig er det fantastisk at være så tæt på hinanden nu. Vores fire børn elsker hinanden, og de har det så godt sammen. Henrik og Athena er rigtig glade for nu at kunne se Felix og Nikolai oftere."

For prinsesse Marie, der selv er vokset op i en familie med fire halvbrødre og et skilt forældrepar, har det været vigtig aldrig at gøre forskel på de fire børn:

"Jeg ved, hvordan det er at have en stedmor, og jeg ved, hvor vigtigt det er at føle sig hjemme i et nyt hjem og give plads. Det er det, jeg prøver at gøre, og jeg håber, de kan mærke det," sige prinsesse Marie og fortæller, at prins Nikolai og prins Felix tog imod hende med åbne arme og kalder i samme åndedrag de to prinser på nu henholdsvis 16 og 13 år for "vidunderlige og virkelig fantastiske".

Prinsesse Maries fortæller i interviewet også om sit forhold til kronprinsparret: "De er så søde. De har travlt, og det samme har vi. Så det kan indimellem være svært at finde tid til at mødes. Men når vi ses, er det meget hyggeligt. Begge par har jo fire børn, så der er gang i den, når vi ses. Alle otte børn har det fantastisk sammen. Det kunne have været vanskeligt, men jeg føler mig meget heldig. Vores familie er meget naturlig. En varm familie," siger prinsessen, som også finder god støtte i kronprinsesse Mary: 

"Kronprinsessen kommer jo også fra et andet land, så vi taler sammen og kan udveksle nogle emner. Det er godt at have gode støtter i familien, ligesom min mand selvfølgelig har været det. Men der er en kæmpe forskel på at være født ind i en position og så til at komme udefra. Mange ting er ikke en selvfølge for mig. For ham er det naturligt. Men han har vist mig vejen," fortæller prinsesse Marie.

Marie er født og opvokset i Frankrigs hovedstad Paris og har siden studeret og arbejdet i Villars og Genève i Schweiz, samt i Boston og New York i USA. Ud over at tale flydende fransk, engelsk og dansk, taler hun desuden spansk. Med udgangspunkt i sin egen internationale baggrund opfordrer prinsesse Marie da også unge mennesker i dag til at rejse ud i verden og tage en del af deres uddannelse i udlandet. Hun mener, det er vigtigt, at mennesker lærer hinanden at kende på tværs af kulturer og tror på, det kan hjælpe til at skabe mere forståelse og respekt i verden generelt. Det forsøger hun også at lære sine børn. Særligt efter sidste års to terrorangreb i hendes fødeby Paris, hvor mere end 130 mennesker blev dræbt

"Det er så vigtigt med kulturforståelse. Jeg prøver at fortælle dem (børnene), at de skal elske alle mennesker, uanset hvor de kommer fra, og uanset hvilken religion eller hudfarve de har. Men de skal også vide, at vi lever i en verden, hvor der stadigvæk er nogle mennesker, der er så vrede, at de har mistet al fornemmelse af menneskelighed og fornuft. Det er meget trist at se, hvordan vores verden har udviklet sig," siger hun.


Ligesom tusindvis af danskere mødte prinsesse Marie sammen med familien op med blomster ved den franske ambassade på Kongens Nytorv i København efter terrorangrebet i november. Midt i chokket og sorgen blev prinsessen rørt over at se, hvordan danskerne støttede Frankrig og det franske folk, og hvor påvirkede danskerne også var over angrebet. "Det var som om, vi alle var ens. Der var ingen forskel, ingen grænser. Vi var i sorg, og vi var sammen."

Om danskerne ligefrem kender prinsesse Marie, som vi kender dronningen, prinsgemalen og kronprinsen, er mere uvist. Hun virker afslappet i sammenligning med det øvrige kongehus, men også som en person, der passer på sig selv og passer på ikke at vise for meget. Hun har en afdæmpet, diskret fremtoning og har taget sig god tid til at opbygge sine protektorater. Hun har med andre ord benyttet sig af de muligheder, der ligger i ikke at være kronprinsesse; Hun må gerne være synlig og skal være med til at vise, at kongehuset er apanagen værd - men samtidig skal hun finde en balance, hvor hun ikke konkurrerer med kronprinsessen, der skal være den mest dominerende figur af de to. 

Prinsessen er protektor for 14 organisationer, som hun arbejder for og følger tæt for at udbrede kendskabet til dem. Og protektionerne er ikke bare blevet skovlet hen til hende. De er nøje udvalgt, så de passer med hendes drøm, som hun også havde, længe inden hun blev prinsesse: At lave arbejde, der betyder noget for andre og gør en forskel: 

"I min rolle som prinsesse er det vigtigste, at jeg kan bruge min position til at gøre en forskel. At jeg kan komme hjem fra arbejde og tænke, at jeg har hjulpet nogle mennesker", siger prinsesse Marie til Jyllands-Posten.







Prinsesse Marie 40 år - Hola! Magazine

Viewing all 617 articles
Browse latest View live